FLIPPE

sommaire

Recette du Vimeu :
2/3 de cidre bouillant et 1/3 d'eau-de-vie de pomme. Sucrer très fort au miel.

Recette de l'Amiénois :
2/3 de cidre bouillant et 1/3 d'eau-de-vie ordinaire. Sucrer.
- On peut remplacer l'Eau de vie de pomme par du Calvados -

"Autrefois on en buvait beaucoup, en hiver au cours des veillées, pour se réchauffer."


CH' FLIPPE (recette en langue Picarde)

Après maquer, i' feut boire,
Por envaler :
Ch'est l' raison que j' m'en vo coire
Vous régaler,

- Taindis qu'os feum'rez vo pipe, à ch' cuin de ch' fu, -

D'eine r'cette à foire ch' flippe,
Mais nom d'eseu,
Fuchez tous yux à m'n ouvrage,
R'bayer men soin,
Ou bien de ch' fanmeux buvrage,
Os n'n airez point.

Os êt's prêts ?

- Anm'nez l' castrolle su' ch' bout d' tison : -

A ch't'heur', v'lô qu'ment cho s' bricole
Das chaqu' moison
Où qu'o-z est por foir' sérée :
O prend du fil,
Pis ein o'oté' fin chucrée
D' chide en baril.
O-z rajout' coir du chuque
Tant qu'i'n est b'soin :

- I' n' suffit mil' d'ein' berluque pou' qu' cho fuch' boin. -

Coeuffez fort : et pis v'l ôch' flippe
D' ches temps passés,
Coume o l' buvoit sous ch' pèr' Philippe
Roi des Frainçais !